Calzone

Brak komentarzy

Calzone

Składniki na ciasto:

  • 150g mąki pszennej lub żytniej typ od 500 do 720
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100ml ciepłej wody.
  • Szczypta soli

Farsz:

  • ok. 70g chudej wędliny drobiowej (ok. 100 kcal/100g). Zamiennie może być pierś z kurczaka lub z indyka pokrojona w cienkie paski (surowa).
  • Przyprawy i zioła: pieprz z młynka, sól, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano suszone,.
  • 50g sera żółtego w wiórkach lub pociętego w cienkie słupki. U mnie mozzarella.
  • 1 średnia pieczarka, skrojona.
  • Mały kawałek cebuli, drobno skrojonej
  • ½ ostrej papryczki, drobno skrojonej (lub jedna mała)

Ziołowy sos pomidorowy (składniki do wymieszania)

  • Kilka łyżek passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżeczki słodzika. U mnie erytrytol.
  • Suszone oregano, czosnek granulowany, pieprz, ew. inne przyprawy

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli w wysokiej misce. Dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy i zagniatamy łyżką do ujednolicenia. Nacieramy dłonie dowolnym tłuszczem i zagniatamy porządnie ciasto 1-2 minuty. Wkładamy do miski, posypujemy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy porządnie raz jeszcze w dłoniach. Posypujemy blat lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy na owalny placek, niezbyt cienki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką.
  3. Farsz: Drobno skrojoną wędlinę obtaczamy w przyprawach w wysokiej misce. Ja używam papryki słodkiej, chili, pieprzu. Dodajemy 25g drobno skrojonego sera, poszatkowaną cebulę, papryczkę i pieczarkę, czosnek granulowany, oregano, szczyptę soli, ew. inne przyprawy. Mieszamy wszystko.
  4. Na środku placka kładziemy najpierw pozostałe 25g sera w cienkich plastrach lub drobno skrojonego. Na to kładziemy przygotowany farsz. Dodajemy 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Zawijamy ciasto jak wielkiego pieroga czyli przykrywamy farsz ciastem i sklejamy brzegi. Najlepiej przycisnąć widelcem.
  5. Pieczenie: Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy 28-30 minut (opcja góra-dół, u mnie niższa półka), aż ciasto będzie zarumienione. Po wyjęciu kroimy przez środek, najlepiej nożem z ząbkami. Podajemy z ziołowym sosem pomidorowym. Smacznego!

Przepis pochodzi z mojego ebooka “Fit Fast Food” – zbioru przepisów na zdrowsze i mniej kaloryczne dania typu fast food. Znajdziesz w nim przepisy na burgery, domową pizzę, nuggetsy, chińszczyznę, hot dogi, kebab, kurrito, wrapy i inne smakołyki z wyliczoną kalorycznością i idealnym rozkładem makroskładników.

Dania są proste w przygotowaniu i składają się z łatwo dostępnych składników. Wiele z nich ma podane zamienniki bezglutenowe i bezmleczne. Zamiast mąki pszennej można użyć mieszanki bezglutenowej Schar. Na końcu ebooka w specjalnym mini-rozdziale podaję zamienniki wegańskie 🤗.

Kliknij w okładkę wyżej, aby zapoznać się z zawartością ebooka. Znajdziesz w nim między innymi przepisy na domowe wersje 🍰whoppera 🍰twistera 🍰pizzy hawajskiej, 🍰kurrito 🍰 zdrowych pieczonych frytek 🍰 burrito 🍰 grandera i wielu innych smakołyków.

Teraz do każdego ebooka dostaniesz osobny PDF z uproszczoną wersją do wydruku, dzięki czemu możesz cieszyć się przepisami również w wersji papierowej 🤗.

Jeśli przepis Ci się podoba, koniecznie daj znać w komentarzu na moim instagramie lub facebooku, żebym wiedział czy publikować więcej 🙂

Mój insta: https://www.instagram.com/domaszzzzz/

FB fanpage: https://www.facebook.com/fitslodyczepl

Menu